نماینده شورای عالی آموزش و پرورش در استان کهگيلويه وبويراحمد تاکید کرد:
شناخت علائق و توانمندی دانش آموزان و اجرای صحیح هدایت تحصیلی؛ آینده آنها را تضمین می کند
نماینده شورای عالی آموزش و پرورش در استان کهگيلويه وبويراحمد با تاکید بر اجرای درست و هدفمند آئین نامه هدایت تحصیلی دانش آموزان گفت: شناخت علائق، مهارت و توانمندی دانش آموزان و اجرای صحیح هدایت تحصیلی، آینده آنها را تضمین می کند.
یکی از مراجع مهم و تاثیرگذار در حوزه نظام تعلیم و تربیت کشور، شورای عالی آموزش و پرورش است که بر اساس قانون از سال1300 یعنی حدود 104 سال پیش به صورت رسمی(از سال 1275 در قالب انجمن معارف به طور غیر رسمی) فعالیت خود را در عرصه نظام تعلیم و تربیت شروع کرده است. این شورا در طول بیش از یک قرن به نام های مختلفی از جمله: انجمن معارف، شورای عالی معارف، شورای عالی فرهنگ و شورای عالی آموزش وپرورش ایفای نقش کرده است و هیچگاه از وظیفه قانونی که تهیه و تدوین آئین نامه ها، اساسنامه ها و مقررات آموزشی و پرورشی برای ساماندهی نظام تعلیم و تربیت بوده؛ خارج نشده است.
سازمان اداری آن با بودجه و تشکیلات مستقل زیر نظر شورای عالی آموزش و پرورش فعالیت میکند و وظیفه پشتیبانی علمی، پژوهشی و خدماتی متناسب با وظایف و مسئولیت شورا، نظارت بر حسن اجرای مصوبات و توسعه ارتباطات با مجریان و مردم را به عهده دارد.
یکی از وظایف مهم و حساس دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش، نظارت بر حسن اجرای مصوبات این شورا در میدان عمل و اجراست. برای این منظور یکی از معاونین ادارات کل هر استان به عنوان نماینده این شورا با هدف فراهم آوردن زمینه تعامل اثر بخش شورای عالی با استان ها و تبادل تجربیات، نظارت بر حسن اجرای مصوبات و نیز بهره مندی از نظرات همکاران محترم استان ها در خصوص مصوبات شورای عالی انتخاب می شود.
با توجه به اینکه مقدمات برگزاری نهمین نشست نمایندگان این شورا به منظور تقویت ارتباط و تعامل بین حوزه سیاستگذاری و اجراء برای تحقق سیاست های نظام تعلیم و تربیت در سال 1404در حال انجام است با ابراهیم دباغ امینی معاون آموزش متوسطه استان کهگيلويه وبويراحمد و نماینده این شورا در آن استان گفت و گویی انجام داده ایم که با هم می خوانیم.
سؤال: الگوی پیشنهادی شما برای ایجاد ارتباط و تعامل موثر با شورای عالی آموزش و پرورش بیان کنید.
ایجاد گروه اطلاع رسانی و تبادل تجربیات و نظرات در فضای مجازی، انجام جلسات وبیناری ماهانه و جلسات حضوری فصلی.
سؤال: راهکار پیشنهادی شما برای نظارت بهتر و موثرتر بر اجرای مصوبات شورای عالی چیست؟
تدوین شاخص های عملکردی، تعریف شاخص های مشخص و قابل اندازه گیری برای ارزیابی میزان تحقق هر مصوبه که امکان پایش و ارزیابی مستمر را فراهم کند. ایجاد سیستم گزارش دهی منظم، راه اندازی سامانه دیجیتال برای جمع آوری و بررسی گزارش های دوره ای از نمایندگان،کارشناسان، معلمان و مدیران مدارس در رابطه با مصوبات. آموزش و توانمند سازی مدیران، برگزاری دوره های آموزشی برای مدیران و مسئولان در راستای آشنایی کامل با مصوبات. پی گیری و ارزیابی فیزیکی و میدانی از اجرای مصوبات برای ارزیابی مستقیم و دریافت بازخورد واقعی و برگراری جلسات منظم ؛ ارائه بازخورد و اصلاح مسیر؛ براساس تجربیات، مشکلات و پیشنهادات ارائه شده است.
سؤال: چه راهکاری برای تقویت و ارتقای مدارس دولتی پیشنهاد می کنید؟
افزایش سرانه دانش آموزی در مدارس دولتی و بهبود زیر ساخت های مدارس دولتی، تجهیز مدارس دولتی از قبیل (تجهیزات آموزشی هوشمند، وسایل کمک آموزشی و شاداب سازی این مدارس جهت ایجاد انگیزه در بین دانش آموزان. افزایش مشارکت والدین در امور مدارس دولتی، جذب معلمان با انگیزه و توانمند، دسترسی برابر به کلاس های فوق برنامه، جلوگیری از خروج دانش آموزان به مدارس خاص و کاهش تنوع مدارس دولتی.
سؤال: پیشنهاد شما برای اصلاح فرآیند بین مدرسه و دانشگاه چیست؟
برای اصلاح فرایند بین مدرسه ودانشگاه، باید سطح آگاهی ها و شناخت جامعه را نسبت به عوارض کنکور برای نظام آموزشی بالا برد. دانشگاه از طریق ایجاد مدارس وابسته با حضور اساتید در مدارس به بررسی و شناخت بیشتری از دانش آموزان، نوع رفتار کودکان و نوجوانان دراین سن بپردازد، شناخت علائق، مهارت و توانمندی دانش آموزان و اجرای صحیح هدایت تحصیلی، آینده آنها را تضمین می کند. راهنمایی دانش آموزان از مقطع ابتدایی به سمت مشاغلی که استعداد دارند(کمک مشاوره ای به آموزش و پرورش). همچنین اساتید دانشگاه درخصوص محتوی برنامه درسی بررسی و نسبت به تالیف محتوی متناسب با تغییرات تکنولوژیکی و اجتماعی، سن و جنس و هویت یابی دانش آموزان اعلام نظرنمایند. سیستم جذب دانشجو از طریق معدل نمرات پایه های تحصیلی دوره متوسطه( پایه نهم به بعد) انجام گیرد.
سؤال: برای افزایش سطح علمی، آموزشی و پژوهشی معلمان چه کار باید کرد؟ آیا تدوین و تصویب آئین نامه فرصت های مطالعاتی برای معلمان می تواند در این زمینه کارساز باشد.
الف - بهبود نظام آموزشی دانشگاه فرهنگیان وشهید رجائی. ب -شیوه استخدام معلمان اصلاح و جذب نیروهای آموزشی از طریق نهضت سواد آموزی، حق التدریس، طرح امین و ماده 28 باید تغییر کرده و صرفا از طریق دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجائی باشد. ج - الزام معلمان به ارائه طرح درس و آموزش مبتنی بر روش های فعال تدریس. د- در نظر گرفتن بسته های تشویقی برای فعالیت های پژوهشی و روش های تدریس فعال. ه - با برپایی دوره ها و کارگاه های توانمندی سازی قوی و با کیفیت، لازم است معلمان هر ساله نسبت به رشته خود بروزرسانی شوند. د- اختصاص زمان کافی و امتیاز لازم برای پژوهش های معلمان.
ه- تقویت مراکز پژوهشی معلمان از جمله پژوهش سرا، کتابخانه ها، مرکز تحقیقات آموزش وپرورش.
دوم – درخصوص فرصت مطالعاتی در صورتی که انتخاب موضوع و روش پژوهش همراه با معیار و ملاک علمی باشد و معلم پژوهنده نیز با روش های پژوهش آشنا باشد می تواند مؤثر باشد در غیر این صورت کمک چندانی به توانایی حرفه ای معلمان نمی کند. زیرا بخش زیادی از معلمان با روش های علمی پژوهش آشنا نیستند. نتایج و پیشنهادات پژوهشی انجام گرفته نیز، تجربه گذشته مشخص کرده چندان در حیطه عمل بکار گرفته نمیشود.
الف - لذا به زعم بنده تلاش برای توانمندسازی و تسلط معلمان با انواع روش های نوین تدریس و قدرت حل مسئله و مطالعه معلم باید تاکید شود. و افرادی که توانایی ذهنی بالایی دارند و اهل مطالعه هستند جذب این شغل شوند. ب-آموزش های دانشگاه فرهنگیان وشهید رجائی، افراد را به سمتی هدایت کند که هوش مصنوعی، روش های نوین وفعال تدریس، مطالعه و قدرت حل مسئله افراد را تقویت کنید.
سؤال: برای اینکه مدرسه به کانون تربیتی محله تبدیل شود چه کارهایی باید انجام شود؟ آیا در استان شما کاری در این باره انجام شده است؟
مدرسه ظرفیتهایی دارد که میتواند در خدمت پیشرفت و توسعه محله قرار گیرد و نیز هر محلهای امکانات و منابعی دارد که میتوانند به ارتقای کیفی و کمی مدرسه کمک کنند. مدرسه کانون تربیتی محله با استفاده از امکانات و منابع موجود در محله، تجارب یادگیری دانش آموزان را با محیط واقعی زندگی مرتبط می کند و از سوی دیگر، ظرفیت های مدرسه را برای توسعه فرهنگی و تربیتی محله بکار می گیرد. این مدارس مکانی هستند که معلمان، دانش آموزان، خانواده ها و اعضای جامعه محلی و ارائه دهندگان خدمات می توانند با همکاری های هماهنگ، هدفمند و متمرکز بر نتایج گرد هم آیند. دراین رابطه دراستان ما هنوز کارچندان قابل توجهی به جز کلاس های تربیتی که معمولا در فصل تابستان درمساجد یا اماکن ورزشی انجام می گیرد کاری انجام نشده است .
سؤال: به نظر شما مهم ترین موانع اجرای سند تحول بنیادین چیست؟
سندتحول بنیادین سندی راهبردی است که در هشت فصل تنظیم شده که متاسفانه موانعی از قبیل موارد ذیل دارد: کمبود منابع مالی، کمبود نیروی انسانی متخصص و عدم پیش بینی ضمانت اجرایی در مدارس.
سؤال: چه پیشنهادی برای پویایی و تحرک بیشتر گروه های آموزشی دارید؟
گروه های آموزشی نقش موثری در توانمند سازی دبیران و کیفیت یادگیری در آموزش دارند. انتخاب افرادی از دبیران که از نظر علمی شاخص باشند و از توانایی حرفه ای بالایی برخوردار باشند. نظر سرگروه های آموزشی در سیاست گذاری های آموزشی فراهم گردد. ساعات سرگروها افزایش یابد. بصورتی که هر سرگروه بتواند به مدت سه روز صبح و بعد ظهر در محل گروه های آموزشی حضور داشته باشد. جلسات مستمر با گروه ها و ایجاد اتاق فکر برای آسیب شناسی شرایط موجود تشکیل شود. در بازدیدها ارزشیابی کیفی و کمی با هم سنجیده شوند. روش ارزشیابی نیز متناسب با شیوه های نوین تدریس بوده و سطوح بالای شناختی را دربرگیرد. در بازدید از مدارس ضمن ارزیابی توانایی دانش آموزان، کار معلم و روش های تدریس او نیز مورد بازدید قرار گیرد و بازدیدها از ضمانت اجرایی قوی برخوردار باشد.
سؤال: از آئین نامه اجرایی مدرسه به عنوان منشور مدیریت مدرسه نام می برند. شما چه راهکاری برای اجرای کامل این آئین نامه در استان خود دارید؟ مهم ترین موانع اجرای این آئین نامه در استان شما چیست؟ انتخاب مدیران شایسته براساس آئین نامه اجرایی. توانمند سازی مدیران مدارس با برگزاری دوره های آموزشی، اداری و اجرایی در استان. ثبات مدیران شاخص و شایسته در مدارس.
موانع اجرای آئین نامه: دخالت های سیاسی در انتخاب مدیران . عدم ثبات مدیران مدارس در استان متأثر از تغییرات در سطح نمایند گان مجلس، مهمترین مانع در راستای تحقق آئین نامه ها می باشد .
سؤال: از نظر شما مهم ترین موانع ارتباطی میان معلمان و دانش آموزان و اولیاء آنان چیست؟
شکاف نسلی بین معلمان ، اولیا و دانش آموزان از مهمترین موانع ارتباطی است.(تفاوت در ارزش های طرفین). عدم شناخت غالب دانش آموزان واولیاء از حقوق و مسئولیت های قانونی خویش. کم توجهی درصد بالایی از اولیاء از سرنوشت فرزندان خویش. در بعضی موارد حس سلطه گری معلم باعث عدم ارتباط بین ذینعان شده است. بخش زیادی از معلمان، اولیاء ودانش آموزان با مهارتهای ارتباطی موثر آشنا نیستند و مشکلات شخصی زندگی معلمان واولیاء روی میزان تعامل وارتباط افراد اثر منفی دارد.
سؤال: کاربردی ترین مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش کدام است و مهم ترین موانع اجرای مصوبات شورای عالی آپ در استان شما چیست؟
سند تحول بنیادین آموزش وپرورش... تغییر ساختار نظام آموزشی، راه اندازی رشته های مهارتی در شاخه های فنی و کاردانش و طرح بوم.
موانع اجرا در استان کهگیلویه و بویراحمد: کمبود امکانات،ابزار و تجهیزات. مشکلات نیروی انسانی بخصوص نیروی انسانی متخصص. نرخ بالای ترک تحصیل و ضعف مدیریتی در سطوح مختلف آموزش وپرورش.
سؤال: علت کاهش انگیزه معلمان را در چه می دانید؟ برای افزایش انگیزه آنان چه پیشنهادی دارید؟
فقر مالی و مشکلات زندگی روی انگیزه فرهنگیان تأثیر دارد. حقوق دریافتی متناسب با تورم سالانه نیست و این امر باعث شده سرانه مطالعه آنها بسیار کم شود. طبقاتی شدن جامعه و فاصله بین طبقات مختلف اجتماعی(پایین، متوسط، بالا) باعث کاهش انگیزه های معلمان شده است. مدیران ناکارآمد بالادستی روی انگیزه معلمان زیر دست اثر منفی دارد. عدم تفاوت اساسی در احکام فرهنگیان نه براساس میزان تلاش و کار انجام شده. برای افزایش انگیزه آنها باید نگاه ویژه ای به معیشت آنها شود. نظام پاداش دهی براساس میزان تلاش و عملکرد معلمان ایجاد گردد و در فرایند جذب معلم، جذب نخبگان و سرآمدان هررشته ملاک قرار گیرد.
سؤال: اگر شما وزیر آموزش و پرورش بودید چه برنامه مهمی را در اولویت کاری خود قرار می دادید؟
اگر من وزیر بودم اولین اولویتم معیشت و حقوق معلمین بود که از سایر کارمندان دولت باید بالاتر باشد. در زمینه جذب نیروی انسانی مورد نظر، صرفا از طریق دانشگاه فرهنگیان ودانشگاه شهید رجائی عمل میکردم. در صورت ضرورت از ظرفیت نخبگان و سرآمدان دانشگاه و مشاغل و حوزه های مختلف اجتماعی در جذب نیرو استفاده می کردم. از نوسازی مدارس میخواستم مدارسی که می سازد در طراحی نقشه ضمن رعایت ابعاد ملی، هویتی، فرهنگی و جغرافیایی توجه به ساخت مکان هایی مثل آزمایشگاه، سالن جلسات، همایش، کتابخانه، فضای ورزشی، تغییرات جدید دنیای تکنولوژیکی از جمله فناوری و هوش مصنوعی را مدنظر قرار دهند. مدیریت وساختار دانشگاه فرهنگیان را مجددا به آموزش و پرورش برمی گرداندم. مدیریت حوزه پژوهش وفناوری را از معاونت اداری مالی و پشتیبانی به حوزه آموزش ارجاع می دادم و برنامه درسی مدارس را به سمت شادآوری ونشاط ودانش آموز محوری سوق می دادم.
سؤال: چه انتظاراتی از دبیرخانه شورای عالی آموزش وپرورش دارید؟
از نتایج پژوهش های انجام گرفته توسط متخصصین حوزه تعلیم وتربیت در آموزش وپرورش استفاده نماید. شکل و شیوه آموزش وپرورش سنتی را به سمت روش های جدید و به روز شده سوق دهد. در گزارش دهی چالش ها و موانع و پیشرفت ها شفافیت لازم ودر پی گیری مصوبات جدی باشد. بتواند بین وزارتخانه های مختلف هماهنگی لازم را ایجاد کند.
با تشکر و سپاس از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.